ФРАНЦУСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ДОБИ ШЛАКАНИЦА

Инцидентот се случил додека Макрон бил во посета на регионот Дром во југо-источна Франција, каде се сретнал со граѓани за да разговараат за тоа како животот се враќа во нормала по епидемијата со КОВИД-19. Обезбедубвањето на францускиот лидер веднаш реагирало, го извлекло човекот од толпата и го оддалечило Макрон од него.

Според Францускиотп ремиер – Џеан Кастекс овој инцидентот претставува навредување на демократијата

На видеото кое кружи на социјалните мрежи, може да се види Макрон,како се доближува кон толпата зад металната бариера. Францускиот премиер подава рака за да се поздрави со човекот со зелена маичка со сини олила и маска на лицета.

Потоа се слуша како човекот извикува „Долу Макрон“,(„A Bas La Macronie“) а францускиот претседател добива шлаканица по лицето, пишува Ројтерс.