ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ГЕОРГИЕСКИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ЕКОНОМСКИТЕ СОВЕТНИЦИ ОД МНР

Градоначалникот Константин Георгиески вчера оствари официјална средба со економските советници на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија организирана во соработка со Агенцијата за промоција и подддршка на туризмот.

Средбата во Охрид е дел од информативната тура низ повеќе градови во нашата држава, со цел да се запознаат можностите и капацитетите за инвестиции, извоз и туристичка понуда.

Градоначалникот и економските советници разговараа за важноста од продлабочување на соработката помеѓу МНР и Општина Охрид. Беше разговарано за можностите и потенцијалите кои ги поседува охридскиот регион за инвестирање во сферата на туризмот како и за погодните услови за странските инвеститори во различни бизнис области.

На состанокот присуствуваше Директорот за економска и јавна дипломатија, амбасадор Игор Попов и економските советници задолжени за Република Турција; за Обединетите Арапски Емирати и земјите од заливот; за Полска и земјите од вишеградската група и за СР Германија и Австрија. На состанокот беа присутни и претставници на Агенцијата за промоција на туризмот, претставници на туристичкиот сектор, странските компании и локални стопанственици кои работат на подрачјето на општината.

Сите информации, предлози и идеи произлезени од оваа средба ќе бидат дел од работната агенда на економските советници во нивната дипломатска мисија за привлекување на странски инвестиции и промоција на Република Северна Македонија како бизнис дестинација.