Како да патувате во Грција по 14 мај?

Најавено е заедно со очекуваното отворање на граничните премини со Северна Македонија, признавање на антигени тестови за деца постари од 10 години, како и воведување на таканаречени контролни пунктови за „брза линија“ за вакцинирани граѓани.

Министерството за трговија, туризам и телекомуникации објави дека ресорното министерство, во согласност со Заедничката изјава на Министерството за трговија, туризам и телекомуникации на Република Србија и Министерството за туризам на Република Грција за соработка за покривање на Ковид 19 и по Периодот „Ковид 19“, потпишан во Белград на 29 март, ја следи епидемиолошката состојба со цел да се заштити населението, но и да се олесни граничниот премин и размената на туристи меѓу двете земји.

За време на мартовската посета на Белград, официјалниот почеток на летната туристичка сезона во Грција беше најавен за 14 мај од грчкиот министер за туризам Харис Теохарис кој исто така најави отворање гранични премини со Северна Македонија, признавање на антигени тестови за деца постари од 10, и воведување на таканаречени контролни пунктови за „брза линија“ за вакцинирани граѓани.

До 14 мај, грчката влада ќе им дозволи на српските граѓани да влезат во Грција со негативен тест за PCR, не постар од 72 часа или потврда за завршена вакцинација најмалку 14 дена од денот на влегувањето во Грција.

Кога станува збор за најмладите граѓани, децата до 5-годишна возраст се ослободени од тестирање, односно не мора да направат PCR-тест.

Доколку епидемиолошката состојба во Грција стане поповолна, ресорното министерство очекува дека во однос на видот на тестовите и возрасната граница за децата, ослободувањето на мерките ќе биде воведено по 14 мај, бидејќи туристичките патувања во Грција најчесто ги планираат семејства со мали деца кои не се вакцинирани. оттука, обврската за нивно тестирање за ПЦР би претставувала дополнителен финансиски товар.

Дополнително, посетителите се должни да го пополнат формуларот за апликација PLF најмалку 24 часа пред да влезат во Грција, што е достапно на официјалната веб-страница – https://travel.gov.gr/#/ и да го презентираат при влез во Грција. Во случај на семејно патување, потребна е една форма за PLF за целото семејство.

Сите наведени мерки се на сила до 14 мај, по што Министерството за трговија, туризам и телекомуникации на Република Србија очекува поповолна епидемиолошка состојба во Грција и можност за примена на ослободување на мерките најавени претходно оваа година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *