Заев: За првпат со конкурсот за упис во средните училишта – младите добиваат пракса и сигурно вработување, а компаниите квалификуван и подготвен кадар

„Од оваа есен започнува имплементацијата на образовен процес низ кој учениците добиваат пракса и потенцијално сигурно вработување по завршување на образованието, додека компаниите добиваат кадар подготвен да одговори на дадените работни обврски“, истакна премиерот Заев на денешната прес-конференција каде заедно со Министерството за образование и наука и претставниците на стопанските комори во земјата, ги сумираа резултатите од кампањата „Учи паметно, работи стручно“.

На прес-конференцијата беше презентиран Конкурсот за упис во средните училишта за учебната 2021 – 2022 година, во кој за првпат значајно место имаат училиштата со паралелки за стручно образование.

Премиерот Заев изрази задоволство од успешното спроведување на кампањата „Учи паметно, работи стручно“ за стручно образование и им се заблагодари на сите вклучени чинители и поддржувачи.

„Од исклучителна важност е поддршката за афирмација и за придобивките од стручното образование што во континуитет ја добиваме од нашите пријатели – Швајцарската Амбасада. Тука сакам да им се заблагодарам и на Германија и другите земји, како и пријателите од УСАИД и УНДП. Особена благодарност заслужуваат стопанските комори и сите компании одделно кои дадоа огромна поддршка во кампањата, а со тоа и на концептот за стручно образование како еден дел од сеопфатната реформа на нашиот образовен систем“, рече премиерот Заев.

Во знак на поддршка на новиот модел на стручно образование Владата воведе нови стипендии за ученици кои ќе се запишат во средните училишта за стручно оспособување, како сериозна поддршка за оваа нивна определба.

„Успешната завршница на кампањата „Учи паметно, работи стручно“, како и внимателно подготвениот конкурс кој ги зеде сите аспекти од инклузивниот процес, се израз на нашиот сериозен пристап во унапредувањето на секој сегмент, на секоја коцка од мозаикот на реформираниот образовен систем“, заклучи премиерот Заев.

Министерката за образование и наука Мила Царовска истакна дека за првпат имаме уписна политика која е креирана преку една заедничка соработка помеѓу министерството, локалната самоуправа и компаниите.

„Со конкурсот за упис во средни училишта во учебната 2021-2022 година, во 109 средни училишта предвидуваме вкупно 30.053 слободни ученички места во 913 паралелки, од кои 19.602 во стручно образование во 604 паралелки, 9.261 во гимназиско образование во 274 паралелки и 1.190 ученички места во 35 паралелки во уметничко образование, спортска академија, спортска гимназија и математичко – информатичка гимназија“, објасни Царовска.

Министерката подвлече дека стручното образование станува интересно за младите и поради проширувањето на концептот на дуално образование – современ концепт на едукација кој обезбедува повеќе практична обука за учениците и тоа директно во компании.

„Со новиот конкурс оваа година отвораме 97 дуални паралелки со зголемен обем на практична обука за 2.001 ученик во 11  паралелки кои се од веќе постоечки програми, а 86 паралелки се резултат на нови соработки помеѓу училиштата и компаниите“, додаде Царовска и упати апел до сите 19.389 деветто одделенци, при изборот на образование да ја имаат предвид информацијата за тоа колку одреден тип на образование нуди можности за вработување и безбедна и перспективна иднина. Дополнително порача дека има 10 кратно зголемување на стипендиите кои се доделуваат за ученици запишани  во средно стручно образование.

„Атрактивноста на средното стручно образование дополнително ќе ја стимулираме и со обезбедување на фонд од 2.200 стипендии за ученици од прва година, во вкупна вредност од околу 60 милиони денари. Учениците кои ќе се запишат во дуална паралелка ќе добиваат месечен износ од 3.500 денари за 9 месеци во годината.

Заменик министерот за образование и наука Арафат Шабани истакна дека има значително модернизиран образовен систем во делот на стручното образование.

„Стручното образование со проширен дуален концепт на едукација е интересен за младите затоа што обезбедува повеќе учење преку работа, а помалку учење теорија, но и концепт кој е стимулиран со средства за стипендирање на оние кои ќе одлучат да учат стручно во дуални паралелки“, рече заменик министерот и апелираше до младите да го разгледаат конкурсот, да ги видат слободните места, но и добро да се информираат за сите придобивки кои ги нуди стручната едукација и тоа да биде приоритетен избор при уписите во средно.

Претседателот на Стопанска комора на Северна Македонија Бранко Азески истакна дека за реалниот сектор, стручното образование е важно за создавање на стручен и квалитетен кадар. Тоа го потврди и анализата во која учествуваа 450 компании, од кои дури 85 % се подготвени да соработуваат со средните стручни училишта и да примаат ученици на практична настава.  

Пријавувањето и запишувањето на учениците ќе се врши во еден уписен рок со три пријавувања во месец јуни: од 14ти до 17ти јуни, од 23ти до 25ти јуни, и на 30 јуни 2021 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *