33 Годишен починал во Хрватска oткако бил вакциниран со АстраЗенека.

Како што дознава Индекс.хр, починатиот човек е од Сисак и починал утрово во загрепскиот КБЦ Ребро. Тој бил вакциниран во Сисак, а сè уште не е познато дали станува збор за прва или втора доза.
ХАЛМЕД денес доби извештај за сомнителен несакан ефект со фатален исход. Агенцијата во моментов е во контакт со здравствената установа каде се случил случајот со цел што побрзо да ја достави целата медицинска документација врз основа на која може да се направи проценка на причинско-последичната врска.
Во извештајот се наведува тромбоцитопенија и крварење, а во тек е и обдукција.


„Во извештајот се наведува тромбоцитопенија и крварење, сепак, извештајот е многу сиромашна и не содржи документација за причините за смртта, како и за текот и развојот на настаните што доведоа до смрт“, рекле од ХАЛМЕД, кој очекува што е можно поскоро примање на бараната медицинска документација, вклучително и отпусно писмо, а потоа и извештај за обдукција.
„ХАЛМЕД и ХЗЈЗ ја започнаа проценката денес и оваа проценка ќе биде итно продолжена по приемот на бараната документација, како резултат на што ќе известуваме за резултатот од истрагата“, наведуваат од ХАЛМЕД.


Оваа пријава денес ќе биде испратена до ЕМА за да биде вклучена во тековната проценка, според ХАЛМЕД

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *