maska korona kovid

Јужна Австралија ќе биде целосно и тотално затворена во следните шест дена

Јужна Австралија ќе биде целосно и тотално затворена во следните шест дена вечерва на полноќ. Причината – 36 нови случаи.

Населението ќе мора да остане дома, кое може да го напушти само за да побара лекарска помош. Само едно лице од домаќинството ќе оди да купува храна и лекови еднаш на ден. Училиштата, продавниците, рестораните се затворени. Свадбите и погребите се забранети во следните шест дена.

Исклучок од правилото се работниците во земјоделскиот сектор, критична инфраструктура, како што се електрична енергија и телекомуникации, и маските се задолжителни насекаде. Ќе бидат отворени супермаркети и бензински пумпи, како и здравствени установи и ветеринарни операции, но сите медицински интервенции што не се итни се одложени.

„Реалноста е дека немаме друга можност да го запреме вториот бран и затоа ќе испробаме апсолутно сè. Викторија беше затворена 112 дена, а ние сакаме шест дена. Ова го правиме за да избегнеме многу маки и тага во наредните денови“, рече премиерот на Јужна Австралија, Стивен Маршал.

Министерот за здравство Никола Спуриер објасни дека медицинските работници се загрижени затоа што вирусот сега се шири многу побрзо и потребни се 24 часа или помалку за едно лице да стане заразно и да го пренесе вирусот на други, па затоа се решени да го запрат ширењето на ковид на самиот почеток.