Лилјаците се причинители на заразата со коронавирус

Лилјаците се најверојатни причинители на заразата со коронавирус, според најновата научна студија објавена денес.

Студијата беше објавена во списанието „Nature“, а истражувачите анализираа примероци од седум пациенти со тешка пневмонија. Шест од овие седум пациенти биле идентификувани како работници од пазарот Вухан, каде беа пријавени првите случаи на коронавирусот во декември.

Откриле дека геномските низи што ја одредуваат ДНК на вирусот кај пет пациенти биле скоро идентични (над 99,9% коинциденција) едни на други.

Овие секвенци на геном исто така имаат 79,5% сличност со вирусот на САРС.

Според студијата објавена во „Nature“, секвенцата на геном е 96 проценти идентична со коронавирусот кај лилјаците, што јасно укажува на тоа дека лилјаците се веројатна причина за коронавирусот кој се шири ширум светот и досега уби 362 луѓе, вклучувајќи 361 во Кина, повеќе смртни случаи отколку на почетокот на милениумот кога Кина беше погодена од САРС.
Она што е јасно е дека истражувањето за причината за коронавирусите, кои инфицира повеќе од 17.300 луѓе ширум светот, се во врска со лилјаците.